Algemeen

Waarom de meeste mensen er toch intrappen met een hybride warmtepomp.

Marc Eckenhuijsen Smit
5 minuten leestijd

Wat is nu in jouw situatie verstandiger? Een hybride warmtepomp die op koude winterdagen de gasketel laat bijspringen of een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, die aardgas overbodig maakt?

Waarom de meeste mensen er toch intrappen met een hybride warmtepomp - PureWarmte

All electric altijd laagste energielasten en meest duurzaam

Met een all-electric warmtepomp doe je een toekomstvaste en duurzame investering waarmee je je energielasten het meest verlaagd. Daarom mag je van deze investering ook de hoogste waardestijging van je woning verwachten. De verwachte waardestijging van de woning volgens de NVVM blijkt vaak al meer te bedragen dan de investering zelf. Bovendien ben je helemaal van het gas af en dus niet meer afhankelijk van de (geopolitiek gevoelige) gasprijs.

Alhoewel het rendement op de investering in aardgasvrij wonen vrijwel altijd uitstekend is, staat daar tegenover dat het investeringsbedrag in dit type installatie ook het hoogst is. Maar investeren in je eigen woning, met een hoog rendement, dat zich bovendien uit in de grootste daling van energielasten, waarom zou je daar niet voor kiezen? Toch laten cijfers zien dat de meeste mensen kiezen voor een hybride warmtepomp en niet voor een all-electric variant. En dit is waarom.

Meeste (grote) marktpartijen hebben belang bij keuze voor hybride

Wie gaat zoeken naar een warmtepomp wordt bedolven onder de aanbieders. Veruit het grootste deel van die aanbieders promoot daarbij vooral de hybride warmtepomp. Daarbij wijzen ze graag op de voordelen. Bijvoorbeeld dat deze in de regel makkelijker is te installeren. Er hoeft minder te worden aangepast aan de woning. Daarom hoeft er ook minder over de woning te worden uitgezocht. Minder maatwerk maakt het het beroep op de inzet van schaarse installateurs lager. Voor de aanbieders betekent dit dat er grote aantallen kunnen worden afgezet. En dat is belangrijk om hun grote organisatie draaiend te houden.

Ook de meeste bestaande Cv-ketel installateurs zullen hybride aanbevelen. Veruit het grootste deel van deze installateurs is zelf niet (f-gassen) gecertificeerd en mag dus geen all electric installatie neerzetten. Of ze beschikken slechts over een of enkele van deze gekwalificeerde installateurs. Bovendien vraagt onderhoud van een hybride installatie, zowel onderhoud van het gas-zijdige als het warmtepomp deel. Als je nog een aantal installateurs op de loonlijst hebt staan die gespecialiseerd zijn in gasgestookte ketels dan is het wel mooi meegenomen dat hun werkzaamheden blijven bestaan. Hoe groot dus de kans is dat deze installateur een product zal aanbevelen dat deze zelf niet kan of wil installeren laat zich raden.

Veruit het grootste deel van deze installateurs is zelf niet (f-gassen) gecertificeerd en mag dus geen all electric installatie neerzetten.

Daarbij helpt het deze partijen dat een hybride installatie slechts een deel van de installatie vervangt en daarom kleiner is gedimensioneerd (lager vermogen). Dat maakt ze goedkoper in aanschaf. Ook dat maakt dat het product zich makkelijker laat verkopen.

Verder kijken dan neus lang is

Met die enorme product-push naar hybride is het soms lastig koers te zetten naar aardgasvrij wonen. Want word je nu geadviseerd op basis van wat het beste is voor jouw portemonnee, woning en toekomst of voor wat het beste past bij de aanbieder van de oplossing? Wie daarop antwoord wil adviseren wij altijd de moeite te nemen om ook de all electric variant te onderzoeken. Dat vraagt wel van je dat je je wat meer in je eigen woning moet verdiepen en je je moet behoeden voor de stortvloed van adviezen van een partijen die product push bedrijven.

Voors en tegens op een rijtje
Met die enorme product-push naar hybride is het soms lastig koers te zetten naar aardgasvrij wonen.

Het goede nieuw is dat die partijen meestal goed zijn te herkennen. In hun adviezen wijzen ze je vaak vooral op de kosten van de investering. En niet op de het meest dalende maandlasten van all electric, het wegvallen van het vastrecht op aardgas, de waardestijging van je woning en de onzekerheden over de toekomstige aardgasprijs. Allemaal zaken die weldegelijk van belang zijn voor een goede beslissing van jou, de woningeigenaar.

No items found.
Marc Eckenhuijsen Smit
Warmtepompexpert